Vláknina

27.01.2023

Vlákninou sú označovaná časti rastlín a ich plodov, ktoré nie sú štiepené žľazami tráviaceho traktu. Odstránením vlákniny rastie energetická hodnota potravín a tiež rýchlosť s ktorou sa jednotlivé živiny vstrebávajú.

Vlákninu delíme do dvoch základných skupín:

  • vo vode rozpustnú (pektín)
  • vo vode nerozpustnú (celulóza, hemicelulóza)

Vo vode rozpustená vláknina má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Nerozpustná vláknina nie je schopná absorbovať veľké množstvo vody, približne 4 až 6 násobok svojho vlastného objemu. Tým vytvorí v žalúdku a v črevách mäkkú hubovitú hmotu. Výsledkom je pocit nasýtenia, ktorý sa dostaví podstatne skôr než pri konzumácii potravín s nízkym obsahom vlákniny. Vláknina tak predstavuje prirodzenú zložku proti prejedaniu.

Vláknina sa v čreve chová ako vodou nasiaknutá mycia huba. Zvyšuje objem črevného obsahu a stimuluje črevá k väčšej aktivite. Miesto aby zostatky potravy zostávali v hrubom čreve hoci aj niekoľko dní, a to vo forme stvrdnutých hrčí ako sa to deje u potravín s nízkym obsahom vlákniny, mäkká hubovitá hmota prejde celou dĺžkou hrubého čreva za 24 až 36 hodín. Týmto spôsobom je vláknina schopná vyliečiť väčšinu prípadov zápchy a prispieť k výraznému zlepšovaniu u hemoroidoch a divertikulózy.

Pretože dochádza k zrýchleniu črevnej pasáže, je tiež obmedzený hnilobný proces v črevách. Najrôznejšie karcinogény a iné škodlivé látky, nemajú čas dráždiť črevnú stenu.

Vláknina predlžuje vstrebávanie najrôznejších živín. Pôsobí ako stabilizujúci faktor pri vstrebávaní glukózy, zabraňuje náhlym nárastom a následkom poklesom glukózy v krvi. Zaručuje stály prísun energie v priebehu celého dňa. Pomáha pri liečbe hypoglykémie a hyperglykémie, ktorá vzniká pri cukrovke.

A čo mäso a mliečne výrobky?

Potraviny živočíšneho pôvodu neobsahujú žiadnu vlákninu. Pretože mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky tvoria viac ako 30% energie získanej zo stravy a zostatok pochádza z cukru a ďalších rafinovaných potravín, nie je div, že ľudia konzumujú iba 1/3 odporúčaného množstva vlákniny.

Jedlá s nízkym obsahom vlákniny sú zdraviu nebezpečné. Jedzte preto celozrnné cereálie a pečivo, čerstvé ovocie a zeleninu a dostatok strukovín. To je ten najzdravší, najbezpečnejší a najlacnejší zdroj vlákniny.

Jedna veľká porcia akýchkoľvek teplých cererálií k raňajkám nahradí slaninu, vajcia, párky, sladké pečivo a iné potraviny, ktoré v pečeni spúšťajú procesy, pri ktorých vzniká veľké množstvo cholesterolu. Vláknina je veľmi dôležitá pri kontrole nadváhy a liečbe cukrovky. Poskytuje tiež ochranu pre rakovinu hrubého čreva.

Približne polovica energie z našej stravy (živočíšnej) je tzv. prázdna energia. Potraviny síce poskytujú organizmu energiu, ale žiadne vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie výživné látky.

  • cukry 21%
  • tuky a oleje 20% - celková prázdna energia 50%
  • alkohol 9%

Rakovina pŕs pri vzniká v dôsledku hormonálnych zmien. Hormón, ktorý nádoru poskytuje palivo je estrogén. Keď sa jeho hladina zvýši, rastie aj riziko vzniku rakoviny pŕs. Tomu sa dá zabrániť pomocou stravy, ktorá obsahuje 30 až 50 gr. vlákniny. Vláknina teda narušuje mnohé procesy, ktoré estrogén v tele vyvoláva.

© 2018, DETOXIKÁCIA, Trnava 91701  
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky